Integrated ScienceStudents session

Electrical Energy Pasco Integrated Science WASSCE Standard

Here are some questions on Electrical Energy, The answers are provided as well, take your time and read through.

Read at least three times, will make you remember more than half of these questions and the answers.

1. Which of the following statements about an electric circuit in parallel is or are correct?

I. Current in the parallel wires are the same.
II. Voltage across the parallel wires is the same.
III. Current in the parallel wires are different.

A. II only
B. I and III only
C. I only
D. II and III only
*Answer: D. II and III only*

2. In a simple electric circuit, the device that relates the current flow is the….
A. Resistor
B. Rheostat
C. Ammeter
D. Amplifier
*Answer: B. Rheostat*

3. An air conditioner is rated 1000W, 240V. Determined the currents it draws when working.
A. 2.04 A
B. 8.34 A
C. 0.24 A
D. 4.17 A
Answer: D. 4.17A
Power (P) =1000W, Voltage (V) =240V
P=IV
I=P/V = 1000/240 = 4.17A

4. Which of the following devices is used to measure an electric current?
A. Spherometer
B. Galvanometer
C. Ammeter
D. Voltmeter
Answer: C. Ammeter

5. Which of the following actions must be taken first when there is an electrical fault in a home?
A. Switching off the electrical mains.
B. Vacating the building.
C. Calling the electrical engineer.
D. Calling the fire service.
*Answer: A. Switching off the electrical mains* .

6. Which of the following is or are sources of electricity.
I. Dynamo
II. Solar panel
III. Battery
A. III only
B. I only
C. II only
D. I, II, and III
*Answer: D. I, II and III*

7. The S.I. unit of potential difference is….
A. Ampere.
B. Ohms.
C. Watts.
D. Volts.
*Answer: D. Volts*

8. Which of the following devices can be considered as safety devices in electrical appliances?
I. Earth wires
II. Fuses
III. Switches
IV. Insulators
A. II and III only
B. I, II and III only
C. I and IV only
D. I, II, III and IV

*Answer: B. I, II and III only*

9. Which of the following devices alters an alternating current.
A. Rectifier
B. Dynamo
C. Transformer
D. Diode

*Answer: A. Rectifier*

10. The *main* function of a thermostat in a refrigerator is to….
A. Regulate the inner temperature of the refrigerator
B. Cut off the fuse when excess current flows
C. Cause the water to evaporate.
D. Cool the inner parts of the refrigerator

*Answer: A. Regulate the inner temperature of the refrigerator*

11. Which of the following statements about an accumulator that is being charged is *true* ?

A. The current passing through it is an alternating current.
B. Its internal resistance increases.
C. The amount of water in the accumulator increases.
D. The density of electrolyte increases.
*Answer* *D. The density of electrolyte increases*

12. Which of the following measures are taken to conserve energy?
I. Closing all windows and doors when using an air conditioner
II. Switching off electrical appliances when not in use.
III. Allowing hot food to cool before putting it in the refrigerator.
IV. Ironing clothes in bulk.

A. I and II only.
B. II and IV only.
C. IV and III only
D. I, II, III and IV
*Answer* *D. I, II, III and IV*

13. A device consisting of a short metal with low melting point used to protect electrical appliances from being damaged why excess current is called a ……
A. Switch
B. Thermostat
C. Fuse
D. Resistor
*Answer* *C. Fuse*

14. A plastic comb passed through dry hair a number of times can pick up pieces of paper because……
A. Atoms I transferred from the comp to the hair.
B. Electrons are transferred from the comb to the hair.
C. the call has been charged by induction.
D. The nuclei of atoms of the comp have been made unstable.
*Answer* *B. Electrons are transferred from the comb to the hair.*

15. In the wiring of houses, appliances are connected in parallel to enable…..
A. The power to be stepped up.
B. Each appliance has the same voltage.
C. Each appliance has the same current.
D. Power to be saved.
*Answer* *B. Each appliance has the same voltage.*

16. The function of a fuse wire in an electrical circuit is to….
A. Protect appliances.
B. Decrease the current.
C. Regulate the voltage.
D. Stabilize the current.
*Answer* *A. Protect appliances.*

17. The need to provide fuse and earth wire when wiring houses is to……
A. Control current in the wires.
B. Allow current to flow in the wires.
C protect ourselves and equipment.
D. Enable electrical bulbs to light Brightly.
*Answer* *C. Protect ourselves and equipment*

18. The function of a step-down transformer is to….
A. Change the a.c to d.c.
B. Protects the power supply of an area.
C. Reduced the voting age to the desired value.
D. Decrease the resistance in the cables
*Answer* *C. Reduce the voltage to the desired value*

19. When a plastic comb is used to comb a dry hair and it is brought quickly near small pieces of paper,
A. There is repulsion between the paper and the comb.
B. There is attraction between the comb and the pieces of paper.
C. The charges on the comb are neutralized.
D. The papers get heated.
*Answer. B. There is attraction between the comb and the pieces of paper.*

20. In an electrical circuit, the function of the fuse is to……
A. Protect the circuit against excess current.
B. Regulate the voltage in the circuit.
C. Prevent lightning from destroying the appliances.
D. Regulates the flow of current in the circuit.
*Answer. Protects the circuit against excess current.*

21. A step-down transformer has
A. Equal number of turns in the secondary coil and primary coil.
B. The number of primary coil reduced by half.
C. A greater number of turns in the primary coil than the secondary coil.
D. A greater number of turns in the secondary coil than the primary coil.
*Answer. C. A greater number of turns in the primary coil than the secondary coil.*

22. In a simple electrical circuit, the voltage supply is 3.0 V. If the total resistance in the circuit is 6
ohms, calculate the current in the circuit.
A. 12.0 A. B.2.0 A
C. 0.5 A. D. 18.0 A
Ans: 0.5 A

23. When a plastic comb is used to comb a dry hair and it is brought quickly near small pieces of papers,
A. the charges in the comb are neutralized
B. the papers get heated
C. the charges on the comb
D. there he s attraction between the comb and the pieces of paper
Ans: there is attraction between the comb and the pieces of paper

24. Which of the following properties is not a feature of a secondary cell?
A. It lasts longer than a primary cell
B. It produces an alternating current
C. It can be used for heavy-duty purposes
D. It can recharged
Ans: it or duces an alternating current

25. An electric kettle is rated 2000 W , 240 V.
Which of the following fuse ratings will you recommend for the kettle.
A. 13.0 A. B.5.0 A
C. 8.3 A. D. 15.0 A
Ans: 8.3 A

26. A simple electrical circuit has a voltage supply of 6.0 V . If the current flowing through the circuit is
2.0 A, calculate the total resistance in the circuit.
A. 3.0 A. B. 6.0 A
C. 2.0 A. D. 8.0 A
Ans: 3.0 A

27. An electric bulb is rated 40.0 W. This implies that the bulb
A. Can provide illumination, which is equivalent to 40.0 J
B. Converts 40.0 J of electrical energy into heat and light energy per second
C. Supplies light energy, which is capable of doing work of 40.0 J
D. Cool nsume electrical energy of 40.0 J per hour
Ans: converts 40.0 J of electrical energy into heat and light energy per second

28. The function of a fuse wire in an electrical circuit is to
A. Stablize the current
B. Regulate the voltage
C. protect appliances
D. Decrease the current
Ans: protect the appliances

29. Which of the following statements is true about an accumulator being charged
A. Its internal resistance increases
B. The current passing through it is an alternating current
C. The density of the electrolytes increases
D. The amount of water in the accumulator increases.
Ans: the density of the electrolytes increases

30. An energy saving bulb is connected to a 240 V power source. If the current passing through the bulb
is 0.075 A , determine the power rating of the bulb
A. 320 W. B. 18 W
C. 180 W. D. 32 W
Ans: 18 W

31. A cell of emf 12 V is connected in the series with a 5 ohms resistor. Determine the current in the
circuit
A. 60.00 A. B.2.40 A
C. 0.42 A. D. 17.00 A
Ans: 2.40 A

32.The S.I unit of potential difference is.
A. volts. B. ampere
C. watts. D. ohms
Ans: volts

33. The following materials are conductors of electricity except
A. Copper. B.water
C. Blood. D. Mica
Ans: mica

34. Which of the following properties is not a feature of a secondary cell?
A. It can be recharged.
B. It produces an alternating current.
C. It can be used for heavy-duty purposes.
D. It lasts longer than a primary cell.
Ans: It produces an alternating current.

35. The purpose of earthling in an electric circuit is to
A. stabilize the current.
B. regulate the voltage.
C. protect the human being.
D. protect the appliances.
Ans: protect the human being.

36. Which of the following devices is used to measure an electric current?
A. Spherometer B. Galvanometer
C. Voltmeter. D. Ammeter
Ans: Ammeter

37. When a glass rod is rubbed with silk it becomes
A. neutral. B. positively charged
C. negatively charged. D. magnetic.
Ans: positively charged.

38. Which of the following instruments is used to measure e.m.f?
A. Rheostat. B. Ammeter.
C. Galvanometer. D. Voltmeter.
Ans: Voltmeter.

39. In house wiring, appliances are connected in parallel for each of them to get the same
A. voltage. B. energy.
C. power. D. current.
Ans: voltage

40. At times during the dry season, when a comb is pulled through the hair, it attracts the hair because the
A. hair gains positively charges.
B. comb becomes negatively charged.
C. comb loses positively charges.
D. hair is negatively charged.
Ans: comb becomes negatively charged

41. The main function of a thermostat in a refrigerator is to
A. cause the evaporation of water.
B. regulate the inner temperature of the refrigerator.
C. cut off the fuse when excess current flows.
D. cool the inner part of the refrigerator.
Ans: regulate the inner temperature of the refrigerator.

42. The power rating of an electric machine is 100 W. This machine
A. uses electric energy of 100 J in 1 hour.
B. can do 100 J of work in 1 minute.
C. uses electric energy of 100 J in 1 second.
D. can get heated after working for 100 seconds.
Ans: uses electric energy of 100 J in 1 second.

43. As the number of bulbs connected in series in an electric circuit increases, the
I. resistance gets larger.
II. current gets smaller.
III. current remains the same.
Which of the statements above is/are correct?
A. I and II only. B. II and III only.
C. II only. D. I only.
Ans: I and II only

44. An electrical bulb is rated 20W. This means that when it is in use, the
A. energy required to light it during outages is 20 J.
B. work done in a day is 20 J.
C. amount of energy consumed every second is 20 J.
D. amount of energy consumed every hour is 20 J.
Ans: amount of energy consumed every second is 20 J.

25. An electric fan is connected to a 200 V source and the current passing through the fan is 10 A. If the
fan is used for 2 minutes, determine the amount of energy consumed.
A. 2000 J. B. 4000 J
C. 24000 J. D. 240000 J
Ans: 240000 J

46. Which of the following devices can be considered as safety devices in electrical appliances?
I. Fuses. II. Earth wires
III. Insulators. IV. Switches
A. I, II, III and IV. B. II and III only
C. I and IV only. D. I, II and III only

Answer D. I, II and III only

47. A voltage transformer in which the number of turns in the primary coil is greater than that of the
secondary is known as a/an
A. step-down transformer
B. analogue transformer
C. step-ups transformer
D. distributing transformer.
Ans: step-down transformer.

48. Which of the following actions must be taken first when there is an electrical fault in a home?
A. Vacating the building
B. Calling the fire service
C. Calling the electrical engineer
D. Switching off the electrical mains.
Ans: Switching off the electrical mains.

49. Which of the following electrical appliances allows minimum use of energy?
A. 2 kW refrigerator for 7 days
B. 100 W pressing iron for 10 days
C. 8 kW kettle for 3 days
D. 750 W table lamp for 2 days
Ans: 100 W pressing iron for 10 days.

50. The importance of a fuse in an electric circuit is to
A. control electrical leakage.
B. protect the house from thunder and lightning.
C. protect electrical appliances from being damaged.
D. provide protection against electric shock.
Ans: protect electrical appliances from being damaged.

22. In the wiring of houses, appliances are connected in parallel to enable
A . the power to be stepped up
B. power to be saved
C. each appliance to have the same current
D. each appliance to have the same voltage.
Ans: each appliance to have the same voltage

 

Rate this below if it’s helpful, You can also send you’re comment or question for reply

Read Also

SHS LESSON ECOSYSTEM LESSON 1.0

Physics 2022 marking Scheme Part 1

Integrated Science : Active Transport, Diffusion, Osmosis, Practical Lesson SHS

SHS (WAEC) INTEGRATED SCIENCE QUESTIONS AND ANSWERS DENTITION, DIGESTION OBJECTIVE EXAMINATION

SCHEME OF EXAMINATION IN INTEGRATED SCIENCE

BECE INTEGRATED SCIENCE 2022 QUESTIONS AND ANSWERS B (Pasco)

NEW ; GES 2023 Academic Calendar For Schools

Statutory Public Holiday Announced

JOIN SHS LEARNERS  CLICK HERE

HOME- CHECK MORE QUESTIONS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x