Integrated Science

Heat Energy WASSCE Objective Questions and Answers

Seekersnewsgh by Esther Yeboah

1. Which of the following is used to measure a temperature of -100°C ?
A. Pyrometer
B. Alcohol thermometer
C. Thermosistor
D. Mercury thermometer
Ans: alcohol thermometer

2. An alcohol thermometer is unsuitable for the determination of the boiling point of water
because alcohol
A. Has high specific heat capacity
B. is a transparent liquid
C. diatils into the tube.
D. molecules have high cohesive forces

Ans: distils into the tube

3. The silvered surfaces of the vessel in a thermos flask mostly reduce heat lost through
A. Conduction
B. Convection
C. Absorption
D. Radiation

Ans: radiation

4. A property of a material that makes it a good conductor of heat is it’s
A. Length.
B. Volume
C. Colour
D. Nature

Ans: Nature

5. It is advisable to place windows of a room opposite each other in order to
A. Create a humid condition in the room
B. Have a wider field of view.
C. Allow fresh air to move through the room
D. Allow enough sunshine into the room

Ans: C. allow fresh air to move through the room

6. Ventilation is essential in the construction of houses because it
A. Allows cool air to circulate in the room
B. Creates conditions that favour the growth of fungi
C. Replaces humid stagnant air with dry air
D. Allows bad odour in the room to escape

Ans: A. allows cool air to circulate in the room

7. The empty bottle fitted tightly with cork and left in the sun for some time had the cork pop out
because the heat from the sun
A. made the cork expand
B. increased the pressure of air inside the bottle
C. made the cork contract
D. decreased the pressure of the air inside the bottle

Ans: B increased the pressure of air inside the bottle.

8. The rate of evaporation of a liquid could be increased by
A. removing the vapour as it forms
B. decreasing the surface area
C. maintaining the temperature
D. reducing the temperature
Ans: E. removing the vapour as it forms

9. Sterilization of a clinical thermometer in boiling water will
A. spill the liquid
B. contaminate the liquid
C. break the bulb
D. increase the boiling point

Ans: C. break the bulb

10. When a thin bar is heated evenly along it’s length it becomes
A. lighter
B. heavier
C. shorter
D. longer

Ans: D longer

11. When a drop of perfume is put in the palm it changes into gas because it
A. is viscous
B. is volatile
C. is fluid
D. sublimes

Ans: is volatile

12. The constriction in a clinical thermometer
A. prevents the mercury from flowing back into the bulb
B. enables the mercury to expand uniformly
C. prevents the mercury from over- expanding
D. enables the mercury to remain in the bulb at very high temperature

Ans: prevents the mercury from flowing back into the bulb

13. What is the equivalence of 37°C on the Kelvin scale?
A. 137K B.37K
C. 310K. D. 236K

Ans: 310 K

14. The main reason for providing vents, high in the walls of buildings, is to allow
A. fresh cool air to flow into the rooms
B. warm humid air in the room to escape
C. bad odour in the room to escape.
D. more light to enter the room

Ans: warm humid air in the room to escape.

15. Which of the following statements about the components of the thermos flask is true?
A. The glass material reduces heat loss by radiation
B. The vacuum reduces heat loss by radiation.
C. The silvery surface if the glass reduces heat loss by radiation
D. The stopper reduces heat loss by radiation

Ans: The silvery surface if the glass reduces heat loss by radiation

16. A thermometer is used to measure
A. temperature
B. heat energy of a body
C. latent heat capacity
D. specific heat capacity

Ans: temperature

17. The equivalent of 60°C on the Kelvin scale is
A. 303K. B.213K
C. 333K. D. 160K

Ans: 333K

18. Which of the following statements about alcohol as a thermometer liquid is true?
A. It has a high density.
B. It has a high expansitivity
C. It does not wet glass
D. It has a high boiling point.

Ans: It has high expansitivity

19. If the normal human body temperature is 36°C , what is it’s equivalent value on the Kelvin
scale?
A. 236.4 K. B. 173.0 K
C. 309.0 K. D. 312.0 K

Ans: 309.0 K

20. Land breeze is s result of
A. Evaporation
B. Conduction
C. Radiant
D. Convection

Ans: convection

21. How much energy is required to change 100kg of water at 100°C to steam?
[Specific latent heat if vaporization of water is 2,260,000 Jkg^-1] A. 226,000kJ
B. 2,260,000kJ
C. 22,600,000kJ
D. 22,600kJ

Ans: 226,000kJ

22. Which of the following statements about a bucket of water and a cup of water both at 100°C
is true?
A. Both of them have the same amount of heat energy
B. The cup of water contains more heat energy than the bucket of water.
C. The bucket of water contains more heat energy than the cup of water
D. The cup of water contains more heat energy than the bucket of water

Ans: the bucket of water contains more heat energy than the cup of water

23. A precaution that has to be taken when using a liquid -in- glass thermometer is
A. ensuring that the bulb touches the vessel containing the substance
B. holding the bulb in hand when in use
C. ensuring that the bulb is fully immersed in the substance.
D. taking the reading quickly before thermal equilibrium is attained.

Ans: ensuring that the bulb is fully immersed in the substance.

24. The quantity of heat required to change the temperature of a mass of a substance by 1 K is
known as the
A. specific heat of vaporization
B. heat capacity
C. latent heat of fusion
D. specific heat capacity

Ans: specific heat capacity

25. During very hot weather, it is not advisable to weak dark coloured garments because they
A. convert the heat absorbed into other forms of energy
B. absorb the sun’s radiation making the inside hot
C. reflect the sun’s radiation making the inside cold
D. maintain the temperature inside the garment .

Ans: absorb the sun’s radiation making the inside hot

26. Which of the following observations is a direct consequences of thermal expansion?
I. Cracks in concrete slabs
II. Sagging of electric cables
III. Buckling in railway lines
IV. Cracking noise from roofing sheets
A. I,II ,III and IV
B. I, II and IV only
C. II, III and IV only
D. I, III and IV only

Ans: D. I, II, III and IV

27. The mode of heat transfer in which the particle carrying the heat move  from the hot region to the cold region is known as
A. Convection
B. Conduction
C. Radiation
D. Conversion

Ans: conduction

28. Which of the following processes increases on a hot day?
A. Egestion
B. Digestion
C. Respiration
D. Sweating

Ans: Sweating

29. Ethanol is preferred to mercury as thermometric liquid because
A. Ethanol has a far lower freezing point
B. Mercury has a higher specific heat capacity
C. Ethanol is colourless
D. Mercury wets glass

Ans: ethanol has a far lower freezing point

30. One characteristics of a good thermometric liquid is that it should
A. Wet glass
B. expand evenly and regularly
C. Have a high density
D. Has a poor conductor heat

Ans: expand evenly and regularly.

31. Which of the following statements about the absolute scale is correct? The
A. temperature at which ice melts is -273°C
B. absolute zero point is equivalent to -273°C
C. temperature at which water boils is 100K
D. temperature scale starts at 273K

Ans: absolute zero point is equivalent to -273°C

32. The presence of impurities in substance results in
A. Lowering both melting and boiling points
B. Raising both melting and boiling points
C. Raising the melting point and lowering the boiling point
D. Lowering the melting point and raising the boiling point.

Ans: raising both melting and boiling points

33. Water of mass 0.2kg was heater until itsbfinal temperature reached 80°C . If the total heat
absorbed was 25,200 J , calculate the initial temperature of the water
[ Specific heat capacity of water is 4,200 Jkg^-1K^-1] A. 50.0°C
B. 11.0°C
C. 30.0°C
D. 13.0°C

Ans: 50.0°C

34. Which of the following is not true about boiling and evaporation?
A. Both boiling and evaporation take place at specific temperatures
B. Boiling takes place throughout the liquid
C. Evaporation results in cooling
D. Evaporation takes place at the surface of the liquid.

Ans: both boiling and evaporation take place at the specific time

35. A solid of mass 300g increase in temperature by 15°C . Calculate the amount of heat
absorbed.
[ Specific heat capacity of the solid is 2100Jkg^-1K^-1] A. 94,500 J
B. 9,450 J
C. 9,450,000 J
D. 945,000 J

Ans: 9,450 J

HOME

Check out other Lessons 

Electrical Energy Pasco Integrated Science WASSCE Standard

Social Studies objectives Questions and Answers WASSCE Standard Part 0018

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x