Biology

Possible WASSCE Objective Test on Plants Nutrition -Biology

POSSIBLE EXAMINATION OBJECTIVE TEST ON NUTRITION IN PLANT.

1. The importance of photosynthesis to life includes
A. Serving as a direct source of food for secondary
consumers
B. Replenishing oxygen in the atmosphere
C. Maintaining water balance in the soil
D. Producing vital inorganic compounds

Answer B. Replenishing oxygen in the atmosphere

2. The main site of photosynthesis in green leaves is the
A. stomata B. spongy mesophyll
C. guard cells D. palisade mesophyll

Answer D. palisade mesophyll

3. Which of the following adaptation of the leaf enhances
photosynthesis?
A. Presence of shiny cuticle
B. Possession of thin cuticle
C. Possession of narrow leaves
D. Presence of epidermal hair

Answer  B. Possession of thin cuticle

4. Which of the following is not a necessary condition for
photosynthesis?
A. Suitable pH B. Presence of water
C. Supply of carbon dioxide D. Presence of light

Answer A. Suitable pH

5. Which of the following does not occur during
photosynthesis?
A. Energy from sunlight is absorbed
B. Carbon dioxide is evolved
C. Glucose is synthesized
D. Water is split

Answer B. Carbon dioxide is evolved

6. Which of the following equations is the correct chemical
equation for photosynthesis?

A. 6H2O + 6CO2 light, enzyme, C6H12O6 + 6O2   chlorophyll

B. 6H20 + CO2 chlorophyll  6CH2O + H2O  light

C. 6H2O + CO2 light, enzymes CH2O + O2  chlorophyll

D. 6H2O + 6CO2 light, enzymes C6H12O6 + O2 chlorophyll

A. 6H2O + 6CO2 light, enzyme, C6H12O6 + 6O2   chlorophyll

7. The process by which oxygen passes out of a green leaf
is known as
A. Transpiration B. Translocation
C. Diffusion D. Excretion

Answer C. Diffusion

8. The stomata of leaves close when
A. there is light B. carbon dioxide level is low
C. wind speed is high D. guard cells are turgid

Answer C. wind speed is high

9. Carbon dioxide enters the stomata during
photosynthesis through the process of
A. Active transport B. Diffusion
C. Transpiration D. Osmosis

Answer B. Diffusion

10. Which of the following processes is/are associated with
photosynthesis ?
I. Energy from sunlight is absorb
II. Carbon dioxide is evolved
III. Oxygen is given off
IV. Glucose is synthesized
A. I and II only. B. I, II and IV only.
C. I, III, and IV only. D.I, II, III and IV.

Answer C. I, III, and IV only

11. In green plants solar energy is
absorbed by the
A. Mitochondrion B. Ribosome
C. Granum D. Cytoplasm

Answer C. Granum

12. The oxygen given off during photosynthesis is
obtained
A. By the ionization of water
B. By the breakdown of carbon dioxide
C. By the combination of carbon dioxide and water
D. From excess oxygen taken into the plant

Answer A. By the ionization of water

13. The oxygen given out during photosynthesis comes
from the
A. breakdown carbon dioxide
B. photolysis of water
C. surplus oxygen taken into the plant
D. combination of water and CO2

Answer B. photolysis of water

14. What biological process describe the following
equation?

2H2O 𝑙𝑖𝑔ℎℎ𝑡 → 4H+ + O2 + 4e-

A. Photolysis of water
B. Dehydrogenation of water
C. Oxygen synthesis from water
D. Electron production from water

Answer A. Photolysis of water

15. Which of the following types of energy is utilized during
photosynthesis?
A. Potential energy B. Kinetic energy
C. Chemical energy D. Solar energy

Answer D. Solar energy

16. The source of energy required by plants during
food production is
A. Microorganisms B. Chlorophyll
C. Photosynthesis D. Sunlight

Answer D. Sunlight

17. One major difference between plant and animal
nutrition is that ability of plants to synthesize
A. Water for animals
B. Water for plants
C. Food for plants and animals
D. Food for plants only

Answer C. Food for plants and animals

18. In vascular plants, translocation of simple sugar in
solution is always carried out by the
A. epidermis B. pericycle
C. xylem tissue D. phloem tissue

Answer D. phloem tissue

19. Green plants perform all the following functions except
A. Providing food for all the primary consuming
B. Breaking down complex organic matter into simpler
substances
C. Producing oxygen to replenish the atmosphere
D. Using carbon dioxide and water to build complex
organic.

Answer B. Breaking down complex organic matter into simpler
substances

20. In testing for starch in a leaf, the leaf is boiled in
alcohol to
A. Kill the cells
B. Soften the
C. Remove the chlorophyll
D. Expose the starch

Answer C. Remove the chlorophyll

21. Which of the following condition is the limiting factors
to the amount of photosynthesis in a leaf?
A. Carbon dioxide concentration in the atmosphere.
B. Oxygen concentration in the atmosphere
C. Total surface area of the root system
D. The amount of Na+ in the soil

Answer A. Carbon dioxide concentration in the atmosphere.

22. The process that takes place at the light stage of
photosynthesis is
A. Reduction of carbon dioxide to from carbohydrate.
B. Splitting of ATP molecules to produce energy
C. Splitting of water molecules to produce hydrogen ions
D. Formation of two molecules of phosphoglyceric acids

Answer C. Splitting of water molecules to produce hydrogen ions

23. The tissue which manufacture carbohydrates in the
leaves is the
A. Epidermis B. Hypodermis
C. Mesophyll D. Phloem

Answer C. Mesophyll

24. The conversion of glucose to starch in the leaf during
the day principally
A. Enables the day photosynthesis to go on.
B. Enables osmotic problems.
C. Enables the leaf to store the photosynthate.
D. Prevents the glucose from being used up.

Answer C. Enables the leaf to store the photosynthate.

25. Which of the following processes occurs during the
dark stage of photosynthesis?
A. Splitting of water molecules
B. Activation of chlorophyll
C. Reduction of carbon dioxide
D. Formation of NADPH2

Answer C. Reduction of carbon dioxide

26. Which of these statements about photosynthesis is
true?
A. Carbohydrate is produced in the light stage
B. Water molecules are split to yield ATP
C. A molecule of chlorophyll is initially broken down
D. The unstable 6-carbon compound breaks up into 3- carbon compound

Answer D. The unstable 6-carbon compound breaks up into 3- carbon compound

27. In photosynthesis, the following processes are part
of the light reaction except:
A. transfer of radiant energy which reduces a co-factor.
B. absorption of radiant energy by chloroplast.
C. utilization of the energy in the electron transfer chain to form ATP.
D. formation of glucose using energy from NADPH

Answer D. formation of glucose using energy from NADPH

28. The light stage of photosynthesis involves
A. Fixation of carbon dioxide
B. The reduction of ribulose diphosphate
C. Photolysis of water
D. Oxidation of NADPH to NADP

Answer C. Photolysis of water

29. Photolysis in photosynthesis is the splitting of
A. Glucose molecules in the light stage
B. Water molecules in the light stage
C. Glucose molecules in the dark stage
D. Water molecules in the dark stage

Answer B. Water molecules in the light stage

30. Which of the following process does not occur in the
Calvin cycle?
A. Deamination of protein
B. Production of glyceraldehyde- 3- phosphate
C. Formation of pyruvic acid
D. Utilization of carbon dioxide

Answer A. Deamination of protein

31. The source of energy used in binding Pi to ADP is
A. H+
B. B-
C. The sun

D. Cytochrome

Answer C. The sun

32. The hydrogen acceptor in photosynthesis is
A. NAD B. FAD C. NADP D. ADP

Answer C. NADP 

33. The energy needed during the dark reaction of
photosynthesis is provided by
A. ADP B. ATP
C. NADP D. NADPH

Answer B. ATP

34. Which of these compounds in light stage of
photosynthesis is needed in the dark stage?
A. Hydroxyl ions B. NADPH2
C. Oxygen D. ADP

Answer B. NADPH2

35. Which of the following substances is formed during the
Calvin cycles?
A. Adenine triphosphate
B. Dexyribose-3-sugar
C. Gaseous oxygen
D. Phosphoglyceraldehyde

Answer D. Phosphoglyceraldehyde

36. In which of the wave bands of light is the rate of
photosynthesis greatest?
A. Red and green
B. Red and blue
C. Green and blue
D. Green and violet

Answer B. Red and blue

37. During photosynthesis NADP plays the role of
A. Hydrogen and carbon dioxide acceptor
B. Hydrogen acceptor and hydrogen donor
C. Hydrogen and carbon dioxide donor
D. Hydrogen donor and carbon dioxide acceptor

Answer B. Hydrogen acceptor and hydrogen donor

38. Photochemical reaction in photosynthesis is not
affected by the
A. Available of water B. Available of NADP
C. Wavelength of light D. Temperature

Answer D. Temperature

39. The light stage of photosynthesis involves
A. Fixation of carbon dioxide
B. The reduction of ribulose diphosphate
C. Photolysis of water
D. Oxidation of NADPH to NADP

Answer C. Photolysis of water

40. Which of the following factors will be investigated if a
potted plant with variegated leaves is used in
photosynthesis experiment?
A. Carbon dioxide B. Light
C. Chlorophyll D. Water

Answer C. Chlorophyll

41. When is a variegated leaf as both the control and
experimental set-up?
A. Light for photosynthesis
B. Chlorophyll for photosynthesis
C. Carbon dioxide for photosynthesis
D. Water for photosynthesis

Answer B. Chlorophyll for photosynthesis

42. During an experiment a variegated leaf was exposed to
sunlight for a few hours and later tested for starch. Which
of the following conditions of photosynthesis is likely to be
tested for?

A. Water B. Sunlight
C. Carbon dioxide D. Chlorophyll

Answer A. Water

43. In an experiment aimed at testing for starch in a green
leaf, the leaf is boiled in alcohol in order to
A. Sterilize the leaf
B. Kill the leaf
C. Isolate the starch grains
D. Dissolve the chlorophyll out of the leaf

Answer D. Dissolve the chlorophyll out of the leaf

44. Boiling a leaf when testing for starch is necessary to
A. Decolorize the leaf
B. Soften the leaf
C. kill the cells and inactivate the enzymes
D. Provide the right temperature

Answer C. kill the cells and inactivate the enzymes

45. Chemical usually carried out on leaves to determine
the product of photosynthesis is the
A. Benedict’s test
B. Biuret test
C. Iodine test
D. Anhydrous copper sulphate test

Answer C. Iodine test

46. In testing for reducing sugar, the food substance is
usually warmed with
A. sodium hydroxide B. Millon’s reagent
C. Sudan III D. Benedict’s solution

Answer D. Benedict’s solution

47. In testing for glucose, the necessary reagent and the
condition under which the reagent reacts best are
A. Fehling’s reagent, in the cold
B. Millon’s reagent, boiled
C. Fehling’s reagent in acid medium, heated
D. Fehling’s reagent in neutral or alkaline medium,
boiled

Answer D. Fehling’s reagent in neutral or alkaline medium,
boiled

The steps below are involved in the testing of a leaf
for starch. Study them carefully and answer questions
48 and 49.
I. Decolourize leaf
II. Dip decolorized leaf in warm water
III. Place leaf in boiling water
IV. Add iodine solution

48. The correct order of the test is
A. I, II, III and IV B. II, III, I and IV.
C. III, I, II and IV. D. I, III, II and IV

Answer C. III, I, II and IV.

49. The best time to pluck the leaf for the experiment is
A. After being exposed to sunlight
B. Three hours after sunset
C. Before sunrise
D. Six hours after sunset

Answer A. After being exposed to sunlight

50. The evidence that photosynthesis has taken place in a
place in a plant is the presence of
A. Fats B. Protein
C. Vitamins D. Starch

Answer D. Starch

51. Which of these is direct photosynthetic product ?
A. Glucose B. Starch
C. Protein D. Latex

Answer A. Glucose

52. Which of the following tissues would contain the
greatest amount of starch after photosynthesis?
A. Palisade tissues B. Spongy tissue
C. Vascular tissue D. Cortex

Answer A. Palisade tissues

53. The most efficient method of suppressing algal growth
in culture solution is to
A. Prevent air from entering the solution
B. exclude light from entering the solution
C. add excess Sulphur compounds to the culture
D. raise the temperature of the culture solution

Answer B. exclude light from entering the solution

54. Light is excluded a water culture experiment in
order to
A. Prevent the growth of algae
B. Prevent ionization of water molecules
C. Enable them to grow straight down
D. Prevent overheating of the roots

Answer A. Prevent the growth of algae

55. In a water culture experiment, a plant showed poor
growth and yellowing of the leaves. These symptoms were
probably due to the absence of
A. calcium B. iron
C. phosphorus D. copper

Answer B. iron

56. The element nitrogen is utilised in
A. formation of ATP
B. formation of glucose
C. formation of amino acid
D. photosynthesis

Answer D. photosynthesis

57. A plant with pink leaves and stem is capable of
photosynthesizing because it
A. Has special cell which photosynthesizes.
B. Has chlorophyll which has been masked
C. Uses the pink pigment for photosynthesis
D. Processes carotene which is efficient photosynthesizing.

Answer B. Has chlorophyll which has been masked

58. A plant with poorly developed roots, yellowing buds and
yellowing new leaves is likely to be deficient in
A. Boron B. Copper
C. Manganese D. Sulphur

Answer D. Sulphur

59. Plants which appears very small in size with
underdeveloped yellowish leaves might be lacking.
A. Calcium B. Nitrogen
C. Potassium D. Phosphorus

Answer B. Nitrogen

60. Excessive sugar is stored in plants as
A. Glycogen B. Galactose
C. Starch D. Maltose

Answer C. Starch

61. The mineral salt important for cell wall formation is
A. Calcium B. Nitrogen
C. Phosphorus D. Iron

Answer A. Calcium

62. Which of the following is not regarded as a micro-element or trace element essential for plant growth?
A. Phosphorus B. Zinc
B. Boron D. Silicon

Answer B. Boron

63. Which of the following elements could be a limiting
factor to the production of energy in a cell ?
A. Calcium B. Phosphorus
C. Carbon D. Potassium

Answer B. Phosphorus

64. In a culture solution experiment deficiency of
magnesium will result in
A. Purple leaf colouration B. Stunted growth
C. Weak stem D. Yellowing of leaves

Answer D. Yellowing of leaves

65. Which of the following factors affect the rate of
photosynthesis?
I – Light intensity
II. – Moisture content of the atmosphere
III – Atmospheric pressure
IV – Temperature
A. I and II only B. I and IV only
C. II and III only D. II and IV only

Answer B. I and IV only

66. Micro elements are absorbed in very small quantities
by plants because
A. They are not really needed
B. They perform only functional amount needed.
C. Plants can produce the addition amount needed.
D. Only some few cells use them

Answer A. They are not really needed

67. Which of the following elements plays a part in
chlorophyll synthesis?
A. Boron B. Calcium
C. Magnesium D. Phosphorus

Answer C. Magnesium

68. Plant showing extremely stunted growth with very
small leaves are likely to be deficient in
A. Calcium B. Nitrogen
C. Phosphorus D. Potassium

Answer B. Nitrogen

69. In plants, the element that is required for nuclear
division is
A. Calcium B. Nitrogen
C. Phosphorus D. Sulphur

Answer A. Calcium

70. Which of the following elements is a macro element
required by plants?
A. Boron B. Iron.
C. Manganese D. Zinc

Answer C. Manganese

71. One of the micro element required by plants is
A. Calcium B. Iron
C. Manganese D. Magnesium

Answer C. Manganese

72. Plants with severe chlorosis lack
A. Calcium and magnesium
B. Nitrogen and iron
C. Phosphorus and iron
D. Sulphur and potassium

Answer B. Nitrogen and iron

73. Chlorosis in plants can be reduced by applying
A. Calcium and magnesium
B. Potassium and phosphorus
C. Sulphur and boron
D. Nitrogen and iron

Answer D. Nitrogen and iron

74. Chlorosis in a leaf could be caused by deficiency of
A. Mg B. P C. B D. CI

Answer A. Mg

75. All the following substances are micro-elements of
plants except
A. Cu B. Mg C. B D. Mn

Answer B. Mg

76. lacking nitrogen had stunted stem and yellow leaves.
Which of these statements about the state of the seedling
is true?
A. Nitrogen is essential for stem and root formation
B. Photosynthesis cannot take place in the absence of
nitrogen
C. Nitrogen is essential for protein synthesis
D. Nitrogen is needed for cell wall formation.

Answer C. Nitrogen is essential for protein synthesis

77. A plant cultivated in nitrogen deficient soil is likely to
A. be small with poorly developed roots and small
purple leaves
B. has its leaves developed yellow and brownish
margins
C. show yellowing of buds and new leaves with poor
root growth
D. be small, underdeveloped with yellow leaves

Answer D. be small, underdeveloped with yellow leaves

 

78. The following elements are required in large quantities
by plants except
A. Nitrogen B. Magnesium
C. Manganese D. Sulphur

Answer D. Sulphur

79. Which of the following pairs of macro-elements are
needed for synthesis of chlorophyll
A. Potassium and iron
B. Calcium and boron
C. Magnesium and nitrogen
D. Zinc and copper

Answer C. Magnesium and nitrogen

80. Which of the following functions is associated with
calcium in plants? Formation of
A. Cell wall B. Ribosomes
C. Proteins D. Cell membrane

Answer A. Cell wall

81. Deficiency of manganese is plants could lead to
A. Death of shoots
B. Scorching of leaves
C. Poor root development
D. Stunted growth

Answer D. Stunted growth

82. Which of the following element are macronutrients?
A. Copper, nickel, chlorine and boron
B. Calcium, phosphorus, magnesium and sulphur
C. Calcium, phosphorus, magnesium and sulphur
D. Zinc, copper, molybdenum and chlorine

Answer D. Zinc, copper, molybdenum and chlorine

83. The deficiency symptom of Magnesium manifest as
A. reddish leaves
B. mottled and brittle leaves
C. chlorosis with yellow leaves
D. poor root growth

Answer C. chlorosis with yellow leaves

BECE INTEGRATED SCIENCE 2022 QUESTIONS AND ANSWERS B (Pasco)

Organic and Inorganic Compounds SHS Int. Science lesson1 ; WASSCE Standard

Students session

HOME

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x