Integrated Science

Skeletal System Objective Questions and Answers WASSCE standard

seekersnewsgh By Esther Yeboah

1. The fluid which prevents friction at moveable joints is the
A.lymph. B.plasma. C. synovial fluid
D. amnoitic fluid
Ans: synovial fluid

2. A ball-and-socket joint in the human body allows for
A. up and down movement
B. gliding movement
C. side by side movement
D. circular movement
Ans: circular movement

3. The head of the humerus is connected to the scepula by a
A. gliding joint
B. pivot joint
C. hinge joint
D. ball and socket joint
Ans: ball and socket joint

4. Which of the movements occur when the arm of a human is bent?
A. Both biceps and triceps relax
B. Biceps relaxes and triceps contracts
C. Both biceps and triceps contracts
D. Biceps contracts and triceps relax
Ans: biceps contracts and triceps relax

5. The atlas constitutes part of the
A. lumbar vertebrae
B. caudal vertebrae
C. cervical vertebrae
D. thoracic vertebrae
Ans: cervical vertebrae

6. One characteristic feature of mammals is the possession of
A. hollow bones
B. nictitating membrane
C. diaphragm
D. homodont dentition
Ans: diaphragm

7. Which of the following vertebrae supports the head?
A. Axis. B. Thoracic
C. Atlas. D. Lumbar
Ans: atlas

8. Which of the following vertebrae has the odontoid process?
A. Thoracic. B. Atlas
C. Axis. D. Lumbar
Ans: axis

9. The vertebrae column in humans
A. Aids in breathing
B. encloses and protects the brain
C. Encloses the spinal cord
D. Bridges the gap between fore and hind limbs
Ans: encloses the spinal cord

10. A ball and socket joint in the human body does not allow
A. Up and down movement
B. gliding movement
C. Side to side movement
D. Circular movement
Ans: gliding movement

11. The contraction of the biceps muscle in humans is likely to result in
A. bending of the forearm
B. straightening of the forearm
C. movement of the scapula towards the sternum
D. contraction of the triceps
Ans: bending of the forearm

12. One of the functions of the human vertebrae column is to
A. hold the lungs in position
B. enclose and protect the brain
C. support the head
D. form a hollow to accommodate the heart
Ans: support the head

13. Which of the following functions are associated with mammalian skeleton? It
I. stores calcium and phosphates
II. protects vital internal organs
III. produces red blood cells
IV. stores proteins
A. III and IV only
B. I and II only
C. II, III and IV only
D. I, II and III only
Ans: I, II and III only

14. Antagonistic muscles are known to
A. alternately contract and relax
B. react fast to stimuli
C. avoid resistance to stimuli
D. relax at the same time
Ans: alternately contract and relax

15. A function of the cervical vertebrae is to
A. provide support for the skull
B. allow the sliding movement
C. provide surfaces for attachment of the thoracic muscles
D. protect the heart and lungs.
Ans: provide support for the skull

16. Which of the following is not a vertebrae?
A. Scapula. B. Coccyx
C. Atlas. D. Axis
Ans: scapula

17. Muscles are attached to bones by
A. Cartilage
B. Ligaments
C. Tissue
D. Tendons
Ans: tendons

18. Which of the following statements about the antagonistic muscles is correct? They
A. relax fast to stimuli
B. contract and relax alternatively.
C. react fast to stimuli
D. relax at the same time
Ans: contract and relax alternatively

19. A joint which allows movement in all directions is found at the
A. Wrist. B. Elbow
C. Knee. D. Hip
Ans: hip

20. The contraction of the biceps
A. rotates the arm
B. straightens the arm
C. raises the arm
D. bends the arm
Ans: bends the arm

21. Which of the following parts of the mammalian skeleton constitute the axial skeleton?
I. Skull
II. Vertebral column
III. Pelvic girdle
IV. Pectoral girdle
A. III and IV only
B. I and II only
C. I, II III and IV
D. I, II and III only
Ans: I and II only

22. The correct sequential arrangements of the vertebrae along the vertebral column of a
mammal is
A. cervical, thoracic ,lumbar, sacral and caudal.
B. thoracic, lumbar , caudal , cervical and the sacral.
C. sacral, cervical, thoracic, lumbar and caudal.
D. cervical, lumbar, thoracic sacral and caudal.
Ans: cervical, thoracic, lumbar ,sacral and caudal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x